KennisDC Logistiek | 10 jaar mensenwerk10 jaar in cijfers

Al 10 jaar brengt het KennisDC Logistiek de drie pijlers, onderwijs, onderzoek en werkveld bij elkaar in verschillende activiteiten, onderzoeken en projecten. De eerste vijf jaren hebben we ontwikkeling, samenwerking en innovatie ‘geplant’. Daar plukken we nu de vruchten van. Aan de hand van de laatste twee jaren, 2018 en 2019, laten we zien waar we naar toe gegroeid zijn.

Samenwerking met het werkveld

De laatste twee jaren startte het KennisDC Logistiek gemiddeld 58 projecten in samenwerking met meer dan 665 bedrijven. Daarnaast waren er in de laatste twee jaren gemiddeld maar liefst 1112 organisaties betrokken bij onze projecten. 139 van deze bedrijven en organisaties maakten deel uit van een publiek-private-samenwerkingsconstructie. Binnen onze projecten zijn de afgelopen twee jaren gemiddeld 1407 ondernemers actief geweest.

Samenwerking met onderwijsinstellingen

Er werkten in 2018 en 2019 zo’n 400 docenten en ruim 900 studenten mee aan onze projecten. Uit deze projecten werden in totaal zo’n 1150 stage- en afstudeeropdrachten geformuleerd. Bijna 65 studenten namen deel aan excellentietrajecten, zoals TIP en afstudeertafels.

‘Vanuit Fontys geloven wij in de kracht van samenwerken. We proberen continu groter te denken dan onze eigen hogeschool. Dat leren we onze studenten, maar zo acteren we ook zelf. Het netwerk van het KennisDC Logistiek, met collega hogescholen helpt ons om de inhoud van ons onderwijs en onderzoek te verdiepen en te verbreden. Zo zijn we beter in staat om het werkveld in onze regio te bedienen.’

Joep Houterman (lid College van Bestuur Fontys Hogescholen)

Resultaat van 10 jaar Kennisdeling

De regionale KennisDC’s organiseerden in de afgelopen twee jaren gezamenlijk gemiddeld een kleine 250 bijeenkomsten. Deze bijeenkomsten werden bezocht door 1444 ondernemers. Sinds 2016 brengt het KennisDC Logistiek twee keer per jaar de Logistiek+ uit, een tijdschrift voor toegepaste logistiek. Het tijdschrift Logistiek+ is een podium voor de kennis die wordt ontwikkeld door lectoren, docentonderzoekers, studentonderzoekers en partners van de KennisDC ’s uit het bedrijfsleven en de onderzoekswereld. In de laatste twee jaren van ons tienjarig lustrum publiceerden we gemiddeld 116 artikelen.

Vanaf 2017 organiseren we ons landelijk evenement ‘Parels voor morgen’, in de volksmond liefkozend de ‘Pareltjesdag’ genoemd. Bedoeld om eenieders parel te laten shinen. In 2019 reikten we de eerste KennisDC Logistiek Parel uit voor het project met de meeste impact. Daarnaast zijn er twee aanmoedigingsprijzen door de jury toegekend en uitgereikt door de JLN Logistiek Goeroe 2019, Mieke Damen.

‘Het KennisDC Logistiek is een van de pareltjes in het landelijke netwerk van Centers of Expertise en andere vormen van Publiek Private Samenwerking. Mooi is vooral dat het enerzijds een landelijk dekkend en complementair samenwerkingsverband is van de zeven toch soms concurrerende hogescholen en anderzijds dat het de kracht van de regionale PPS-structuren weet te verbinden en deelbaar te maken. Het is daarmee met recht een van de aanjagers in ons Katapult netwerk.’

Pieter Moerman