KennisDC Logistiek | 10 jaar mensenwerk

Pionieren met
het hart op de tong

Daniëlle Stolk, regisseur Logistics & Mobility RDM Centre of Expertise en programmamanager TIP Community Zuid-Holland

“Toen ik met dit werk begon, reikte mijn beeld van de branche niet verder dan vrachtwagens die van A naar B rijden. Omdat ik wilde weten waar mijn studenten terechtkomen, heb ik me ondergedompeld in de wereld van de logistiek. Die kwam in eerste instantie vooral procesmatig op mij over. Terwijl ik, met mijn achtergrond in communicatie en coaching, vrij creatief ben. Maar ik ben de logistiek erg gaan waarderen. Het is een branche die het hart op de tong heeft, net als ik. Er wordt hard gewerkt en er zijn geen oeverloze discussies. Er wordt gewoon geknald.”

“Van niets iets maken, contextrijk onderwijs en communicatie: dat zijn voor mij drie belangrijke pijlers. Bij mijn kennismaking met het KennisDC Logistiek was ik direct enthousiast. Ik zag verbinding en samenwerking, en stelde mezelf de vraag: wat kan ik hierin brengen in plaats van halen? Zo ben ik betrokken geraakt. Ik ben onder meer gestart met een programma voor studenten en jonge professionals, naar het Gelderse voorbeeld van het project TIP. Hoe zet je zo’n community op? Hoe begeleid je zo’n proces? Wat komt er allemaal bij kijken? Dat stond nog niet eenduidig op papier. Daarom heb ik een handboek geschreven voor landelijk gebruik. Inmiddels zijn er tien nieuwe TIP-facilitators opgeleid die door heel Nederland community’s gaan bouwen.”

‘Kunnen hbo en mbo in het logistieke onderwijs meer samenwerken? Dat onderzoek ik nu.’

“Het leuke aan het samenwerken met de andere hogescholen en regio’s is dat je elkaar aanvult. Ik ben een pionier, ik ben van gáán, terwijl een ander eerst wat langer nadenkt. Door in openheid van elkaar te leren, kom je verder. Daarbij werken we aan hetzelfde doel: de logistiek en het logistieke onderwijs beter maken. Op dit moment ben ik bijvoorbeeld bezig met een onderzoek naar hoe we als hbo meer kunnen samenwerken met het mbo. Op het mbo zit veel logistieke kracht en veel medewerkers in de sector komen van het mbo. Hoe kunnen we ook daar een community op gang brengen? Uitgangspunt is wel dat bedrijven goed betrokken zijn, want daar vindt de uitvoering plaats. Die verbinding is onmisbaar.”

“Ik geloof in de kracht van een gezamenlijk doel. Goed luisteren naar elkaar, je oordeel uitstellen en vertrouwen op het proces: als je eenmaal dat doel samen hebt bepaald, ieder vanuit zijn eigen invalshoek, kun je écht samenwerken. Dat zie ik ook als iets wat ik met mijn achtergrond kan bijdragen aan de branche: het bevorderen van die samenwerking. Want als bedrijf in de logistiek, zeker in een tijd van corona en andere uitdagingen, kun je niet zonder.”